Kalıtsal bir rahatsızlık olan migren kadın-erkek, genç- yaşlı her bireyde görülebilen bir hastalıktır. Aralıklarla tekrarlayabilen, zonklama ile karakterize edilebilen, hemikranial baş ağrısı olarak tanımlanan migren rahatsızlığının tedavisi için migren botoksu uygulaması yapılabilir. Migren botoksu günümüzde sık kullanılan etkili bir tedavi yöntemidir.
Migren Botoksu Nedir?
Migren botoksu migren ağrılarını engellemek için uygulanan bir botoks çeşididir. Botulinum toksin enjeksiyonu içeren bu tedavi ile baş ağrısının hissedilme derecesini etkileyen kasların hareketleri kısıtlanır. Bu sayede kişinin yaşadığı baş ağrısının şiddeti azalabilir ya da baş ağrısı tamamen ortadan kalkabilir. Baş, boyun ve omuzlara yapılabilen migren botoksunun uygulama alanları kişiye özel olarak belirlenir ve uygulamayı uzman bir doktorun yapması çok önemlidir.
Migren Botoksu Nasıl Yapılır?
Migren botoksu tedavisi migrenin tetiklenebileceği kaslar belirlendikten sonra uygulanır. Migren ataklarında oluşan yoğun baş ağrısını engellemek için belirli noktalara işlem yapılır ve bu noktalar kişinin hikayesi dinlenerek ve muayene ile belirlenir. Migren botoksu baş, yüz ve boyundaki ortalama 7 farklı bölgeye 30-35 noktaya uygulanır. Bu uygulama enjeksiyon şeklindedir ve ağrıyı tetikleyen kasların etkinliğinin azaltılmasını amaçlar. Migren botoksu alanında tecrübeli bir plastik cerrahi uzmanı tarafından uygulanabilir. Seçilen noktalara belirlenen dozlarda botulinum toksin enjekte edilir. İşlem hastanede yatmayı gerektirmez ve kişi işlemden çok kısa bir süre sonra günlük yaşamına dönebilir.
Migren Botoksu Nereye Yapılır?
Migren botoksu doktor tarafından belirlenen farklı alanlara uygulanır. Alına, enseye, şakaklara, boyuna ve bazı durumlarda omuzlara botoks maddesi enjekte edilebilir. Botoks uygulaması yapılmadan önce uygulama bölgelerine uyuşturma etkisi olan bir krem sürülür ve bu sayede kişi acı hissetmez. Uygulama çok ince iğnelerle yapılır ve ortalama yarım saat kadar sürer. İşlem sonrasında kişi günlük hayatına dönebilir. Botoks maddesinin etkisi yaklaşık 10 gün geçtikten sonra başlar ve kişinin yaşadığı baş ağrıları azalabilir ya da ortadan kaybolabilir.
Migren Botoksunun Avantajları
Migren botoksunun pek çok avantajı vardır. Kas içi enjeksiyonu olarak uygulanan botoks oldukça kolay ve düşük riskli bir işlemdir. Migren ağrısına neden olan kasları uzun süreli bir şekilde hissizleştiren bu işlem ağrı kontrolünün sağlanmasına yarar. İlaçların yeterli olmadığı ve tedavilere yanıt vermeyen migren vakalarında atak sayılarını azaltıp ağrıları dindirmek için botoks tercih edilebilir. Migren sebebiyle görülen bulantı, kusma, ışık hassasiyeti gibi durumları da engelleyen migren botoksu giderek popülerleşen yeni nesil bir tedavi seçeneğidir. Deneyimli bir hekim tarafından hijyenik ortamda uygulanan botoks tedavisinin riskleri oldukça düşüktür ve çok kısa bir süre içerisinde tedavi uygulanabilir. Botoksun etkisi kişiden kişiye göre değişmekle birlikte tedavinin ortalama 3-6 ay boyunca etkili olduğu söylenebilir.
Migren Botoksu Yan Etkileri
Migren botoksunun yan etkileri oldukça nadir görülür. Bu yan etkiler çoğu kişide görülmez ve görülmesi halinde de kısa süre sonra kendiliğinden geçebilir. Yan etkilerin birkaç gün içerisinde geçmemesi halinde doktora başvurulmalıdır. Güvenilir bir uygulama olan botoksun olası yan etkileri şu şekilde sıralanabilir:
- Baş ağrısı
- Uygulama bölgesinde kızarıklık, şişlik
- Ağız kuruluğu
- Göz kuruluğu
- Yorgunluk
- Grip semptomları
- İdrara çıkma ile ilgili sorunlar
- Alerjik reaksiyonlar
- Mide Bulantısı
Migren Botoksu Sonrası
Migren botoksu sonrası dikkat edilmesi önerilenler şu şekilde sıralanabilir:
- İşlemden sonraki ilk 3-4 saat yatmayın, eğilmeyin.
- İşlem bölgesine 24 saat süresince su değdirmemeye özen gösterin.
- Enjeksiyondan sonraki 1 gün boyunca alkol tüketmemeye özen gösterin.
- İşlemden sonraki ilk 24 saatte enjeksiyon yapılan bölgelere baskı yapmayın ve sürtme/ sürtünme gibi hareketler uygulamayın.
- Uygulama sonrasında güneşten uzak durun ve doktorun önerdiği şekilde güneş kremi uygulayın.
- Doktorun önerdiği süre boyunca yüzünüze dokunmayın, masaj yapmayın.